Vi hjælper med udarbejdelse af en fyldestgørende samejeoverenskomst i forbindelse med boligkøb.
Vores priser
Udarbejdelse af samejeoverenskomst
3.000 kr.
Inkl. moms
Vi hjælper med udarbejdelse af et fyldestgørende samejeoverenskomst i forbindelse med boligkøb.
Rasmus Andersen
Tlf. 31 900 156
Mail: rasmus@koebsmaeglerne.dk
Thomas boe
Tlf. 31 900 155
Mail: thomas@koebsmaeglerne.dk
Samejeoverenskomst: Hvad er et sameje?
Der er tale om et sameje, når man sammen med andre ejer noget i fællesskab. Det kan være et fælleseje med mange parter involveret, men et fælleseje mellem to parter er dog det hyppigste sameje. Et sameje kan være et lige sameje, hvor eksempelvis to parter – det kunne være et kærestepar – ejer en andel på 50% hver af et hus eller et andet eje. Et sameje kan til gengæld også være en konstellation, hvor den ene part ejer 66% af huset, mens den anden ejer 33%.
Som kærestepar kan I være nok så forelskede, men kommer der pludselig ugler i mosen, er det uklogt ikke at have en aftale om sameje på skrift. Her er et eksempel:
Michael & Simone
Michael og Simone går fra hinanden, men ejer hus sammen. Michael mener, at der er lavet meget på huset, siden ham og Simone købte det sammen, og at han har betalt størstedelen. Derfor føler, han har ret til en større procentdel af samejet. Det mener Simone bestemt ikke er fair, da hendes løn er gået til møbler, bil og alverdens andet. De kan ikke blive enige, og kan ikke se anden udvej end at gå rettens vej, som er både dyr og hjerteskærende.
Havde de haft en samejeoverenskomst, ville de juridiske regler have trådt i kraft i forbindelse med salg af huset. Det havde givet Michael og Simone en tydelig afklaring på konflikten.
Hvad er en samejeoverenskomst?
En samejeoverenskomst er en juridisk kontrakt, der indeholder alle detaljer i et fælles sameje. Hvem ejer hvad – og hvor meget? Derudover dækker en samejeoverenskomst også over alle tænkelige scenarier:
– Hvad gør vi, hvis en af os vil opsige samejet?
– Hvad gør vi i forhold til salg af et fælles sameje?
– Hvad gør vi, hvis en af os pludselig ønsker at overtage hele ejet?
– Hvad gør vi, hvis vi bliver gift – eller hvis en af os går bort?
Det er naturligvis bare et par eksempler på noget af det, en samejeoverenskomst indeholder svaret på.
Michael og Simone
Hvis Michael og Simone havde haft en samejeoverenskomst, havde de sparet sig selv for en økonomisk tung konflikt – såvel som en mental tung konflikt.
Michael mener, han burde have en større procentdel, nu hvor ham og Simone sælger huset, mens Simone ikke synes, det giver mening. De kan ikke nå til enighed, men heldigvis har de en samejeoverenskomst, der sort på hvidt dikterer, at de har indgået et sameje ligeværdigt med en 50/50-ejerandel. Michael er måske ikke tilfreds, men det lukker konflikten – og muligvis sparer det dem også for konflikten i første omgang.
En samejeoverenskomst sparer jer for mange bekymringer og en mulig konflikt. Vi oplever selvfølgelig mange, som siger:
“Jamen vi er jo sikre på, at vi aldrig vil gå fra hinanden (bryde samejet)”
Sådan skal det også være, men statistikken siger, at der desværre stadig er en del, der på sigt går fra hinanden. Dermed ikke sagt at det skulle ske for jer, men hvis du på nuværende tidspunkt elsker din partner højt, så er det jo netop også nu, at du skal forsikre ham eller hende i tilfælde af, at noget skulle ske. Det koster 3.000 kr., og så skal I aldrig nogensinde tænke på det igen – Bestil her.
Hvad indeholder denne samejekontrakt?
En samejekontrakt, som det i folkemunde kaldes, indeholder nogle paragraffer, der dækker alle væsentlige punkter vedrørende samejet. Blandt andet indeholder en samejekontrakt:
- Køb og finansiering
– Hvad indgår i samejet?
– Hvor mange penge er skudt ind i samejet?
– Hvor mange af pengene har hver især lagt ud?
– Hvordan skal ejerskabet og udgifter fordeles?
Disse par punkter indgår ofte i starten af en samejeoverenskomst og indeholder hele substansen af jeres aftale. Dernæst kommer en række paragraffer og punkter, som svarer på “hvad-hvis-spørgsmål”:
– Hvad hvis vi stopper samejet?
– Hvad hvis samejet bliver mere værd?
– Hvad hvis én af parterne vil sælge?
– Hvad hvis den ene part går bort?
– Hvad hvis vi vil annullere samejeoverenskomsten?
Det er meget groft opridset, men fortæller kort og godt, at en samejekontrakt er med til at svare på alle spørgsmål i tilfælde af ændringer i jeres liv eller sameje. En samejeoverenskomst afsluttes naturligvis altid med en underskrift fra parterne samt en underskrift fra vitterlighedsvidner – såsom Købsmæglerne.
Hvem har brug for en samejeoverenskomst?
Alle kan i princippet få lavet en sameje-overenskomst. Når det er sagt, så har ægtefæller indgået et formuefællesskab, når de bliver gift. Derfor er de omfattet af reglerne for ægteskabslovgivning, og har dermed allerede nogle nedskrevne regler for, hvad der sker med samejet i tilfælde af skilsmisse osv.
Af samme grund er en sameje-overenskomst også særlig relevant for ugifte samlevende. Det er ikke noget krav, at man som ugifte samlevende skal have en sameje-overenskomst, men hvis du har læst med fra start, ved du hvorfor det kan være smart.
I en sameje-overenskomst vil I også skulle tage stilling til, om kontrakten skal gælde forud for ægteskabsloven – såfremt I på sigt bliver gift. Det er et godt eksempel på, hvor meget samejeoverenskomsten imødekommer alle scenarier.
Samejeoverenskomst om fast ejendom
Købsmæglerne hjælper med udarbejdelse af samejeoverenskomst om fast ejendom, og det gælder ikke kun din helårsbolig. Vi tilbyder også samejeoverenskomst sommerhus. Det er klart, at vi i Købsmæglerne primært beskæftiger os med samejeoverenskomst om fast ejendom, da vi netop hjælper vores kunder i boligkøbet. Det er eksempelvis meget almindeligt, at man som førstegangskøbere ikke er gift. Derfor er det også yderst relevant at få tegnet en samejeoverenskomst om fast ejendom. Her kan I netop få nedskrevet, om I skal eje lige meget hver af ejendommen – eller om den ene skal eje mere end den anden.
En anden gylden mulighed ved samejeoverenskomst om fast ejendom er, at I kan viske tavlen ren i forhold til uligevægtig investering:
Michael og Simone
Hvis Michael har betalt hele udbetalingen til huset, kan denne investering nedskrives i en samejeoverenskomst. På den måde vil Simone “skylde” Michael halvdelen af udbetalingen, hvis de en dag sælger huset. Selvom det kan lyde lidt specielt, er der mange, som finder ro i, at ejendomskøbet ikke starter uligevægtigt. Michaels penge er stadig Michaels penge, når husets sælges, og nu kan kæresteparret i stedet etablere sig, uden at Simone føler, hun er bagefter i investering.
Det er igen bare én af mange små fordele, der skaber ro i sindet ved at få udarbejdet en samejeoverenskomst om fast ejendom – til blot 3.000 kr.
Har du brug for hjælp? Vi er DIN lokale købermægler
Hos Købsmæglerne kan vi hjælpe dig på flere måder, når det kommer til boligkøbet. Vi er købers mægler – altså DIN mægler. Derfor tilbyder vi at give jer tryghed og støtte i hele processen – lige fra købsvurderingen til nøgleoverrækkelsen af dit nye hjem.
Vi har tidligere gennemgået udarbejdelse af samejeoverenskomst. Derfor vil vi også gerne præsentere dig for vores andre services, som vi tilbyder hos Købsmæglerne. For at gøre det nemt og overskueligt for dig, finder du vores andre services nedenfor med links til mere information:
– Gratis digital købsanalyse
– Deltagelse i fremvisning
– Prisforhandling
– Juridisk gennemgang
– Udarbejdelse af testamente
Har du spørgsmål til vores services, priser eller noget helt andet? Du kan booke et gratis møde med os. Så kan vi tage en snak omkring, hvordan vi bedst kan hjælpe dig med at realisere købet af dit drømmehjem.
Du kan kontakte os på:
- Tlf.: +45 32 12 22 00
- Mail: info@koebsmaeglerne.dk
Købsmæglerne – Vi sørger for juridisk tryghed, når I køber bolig